De wilde plantentuin in juni

Ik ben een groot liefhebber van wilde bloemen. De schoonheid en variatie is enorm. Tevens ben ik geïnteresseerd in ecologie en dan met name de wisselwerking tussen bloemen en bestuivende insecten, die zo boeiend en belangrijk is voor het in stand houden van onze ecosystemen. Om die reden heb ik in de tuin de voorkeur gegeven aan wilde planten want vaak zijn insecten daar mee verbonden: ze leven immers al duizenden jaren samen, denk bijvoorbeeld aan de Citroenvlinder welke alleen zijn eitjes legt op sporkehout of wegedoorn.

Juni is een bijzonder rijke maand qua bloemen en zoveel prachtige soorten staan in bloei dat ik dit even met jullie zou willen delen en wellicht dat zo ook meer mensen wilde planten in hun tuin gaan opnemen.

Wilde cichorei – Cichorium intybus. Een plant welke in de ochtend bloeit, populair bij tronkenbijen en de pluimvoetbij. Hemelsblauwe bloemen.

Cichorium intybus

Verfbrem – Genista tinctoria. Een soort welke alleen stuifmeel levert aan hommels en wat groter bijen zoals behangersbijen. Groeit ook op arme grond.

Genista tinctoria

Stinkende ballote – Ballota nigra. Stinkt niet echt maar ruikt wel sterk, een zeer goede plant voor hommels, andoornbijen en wolbijen. Bloeit erg lang, tot september.

Ballota nigra

Een andere soort welke hommels en andoornbijen aantrekt is de bosandoorn, Stachys sylvatica.

Stachys sylvatica

De beemdkroon is nog zo’n bijenmagneet: Knautia arvensis. Produceert veel nectar.

Knautia arvensis

De Heggenrank en dan met name de mannelijke bloemen zijn erg geliefd bij een groot aantal bijensoorten: honingbijen, hommels, behangersbijen, zandbijen, groefbijen en zo voort.

Megachile centuncularis

De mooie bloemen van de gewone ossentong, Achusa officinalis.

Anchusa officinalis

Ook de rode klaver mag niet ontbreken: Trifolium pratense. Rode klaver is erg belangrijk als stuifmeelleverancier voor hommels: het stuifmeel bevat een hoog percentage eiwitten wat op zijn beurt weer veel essentiële aminozuren bevat.

Trifolium pratense pollen

Klokjes, Campanula soorten zoals hieronder het prachtklokje, zijn erg in trek bij klokjesbijen en behangersbijen.

Campanula persicifolia

Rapunzelklokje is een elegante soort.

Campanula rapunculus

 

Lathyrus soorten zoals de aardaker – Lathyrus tuberosus, groeien goed op wat vochtige grond, bij mij staan ze in een mengsel van zand en klei langs de vijver.

Lathyrus tuberosus

 

Een van de beste soorten om bijen aan te trekken en vlinders is de grote centaurie – Centaurea scabiosa. Groeit goed op droge en kalkrijke grond.

Centaurea scabiosa

Hieronder samen groeiend met de schitterende beemdooievaarsbek:

Geranium pratense and Centaurea scabiosa

 

Op een zonnige dag is het ontzettend genieten: hommels, vlinders, bijen en allerlei insecten bezoeken de tuin, vogels vinden er voedsel en zo creëer je een een mini natuurreservaat in de eigen achtertuin.

Advertisements

About mybiodiversitygarden

Trying to raise awareness & share information about ecology and biodiversity and what gardeners can do to attract more wildlife
This entry was posted in bijen, biodiversiteit, ecologie, flora, natuur, wilde bijen, wilde plantentuin and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to De wilde plantentuin in juni

  1. Brilliant blog and site. Am writing a book about Garden Farming with a chapter on encouraging pollinators. Would you like to be part of it? I have a photographer going to Holland soon, if you’d be happy to be interviewed and photographed. Your website would be featured, so it might help raise your profile, if that’s what you’d like.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s