De bijvriendelijke tuin

Onze biodiversiteit gaat achteruit. Soms kan al dit negatieve nieuws een mens van zijn stuk brengen. Over de achteruitgang van de bijen horen we ook alarmerende berichten. Aangezien zij een grote bijdrage leveren aan onze voedselvoorziening maken veel mensen zich zorgen. Vaak wordt de reden van deze achteruitgang gezocht in onder andere een combinatie van een verminderd aanbod van bloemen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Wie naar onze akkers en weilanden kijkt, ziet ook niet meer de bloemenrijkdom van weleer. Is het dus alleen maar kommer en kwel? Gelukkig niet want iedereen kan zijn steentje bijdragen aan het verhogen van de biodiversiteit in zijn/haar directe omgeving en zo onze bijen een handje helpen.

Zelf was ik verbaasd om te zien hoe snel bijen mijn tuin hadden ontdekt zodra mijn tuin aan een aantal voorwaarden had voldaan. Eén van de belangrijke factoren is het aanbieden van zoveel mogelijk soorten bloemen. Niet iedereen beseft dat elke bijensoort zijn eigen tonglengte heeft. De kleinere bijensoorten hebben over het algemeen ook een kortere tong. Zij hebben dus niets te zoeken op bloemen waar de nectar te diep in de bloemen zit omdat ze deze niet kunnen bereiken. Die bijen zulllen eerder aangetroffen worden op planten als bijvoorbeeld de gele ganzenbloem waar de nectar bereikbaar is voor bijen met een korte tong. Er zijn ook planten die bijna geen nectar produceren maar alleen stuifmeel, zoals bijvoorbeeld de stalkaars (zie foto boven). Ook die zijn belangrijk voor o.a. hommels. Bij het aanplanten van bloemen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het hele jaar door bloeiende planten aanwezig zijn. Het is namelijk zo dat sommige bijensoorten in de lente actief zijn en andere juist meer in de zomer. Soms kunnen we zelfs nog actieve hommels zien in de maand november .

Veel van onze tuinen zijn heel erg netjes en dus is het aanbod van natuurlijke nestplaatsen zoals dood hout voor bijen gering. We kunnen echter onze bijen een handje helpen door het aanbieden van kunstmatige nestplaatsen: een bijenhotel. Het is echt niet zo moeilijk om die zelf te maken. Ik had een oude stervende Japanse kers die gekapt moest worden. De stukken boom doen nu dienst als bijenhotel. De gaatjes die ik heb geboord variëren van 3-8 mm doorsnede.  Het is belangrijk om te weten dat de ingang van de gaatjes glad moet zijn en niet rafelig, anders zullen de bijen de gaatjes links laten liggen .  Een andere mogelijkheid is om een blik op te hangen en dit te vullen met rietjes of met holle stengels van bijvoorbeeld kaardenbol, braam of bamboe.  Zorg er wel voor dat u ze op een warme, zonnige plek ophangt, ongeveer vanaf 1.5 hoog of hoger. Hou ook de vogels in de gaten want mezen zullen proberen de stengels uit het blik te trekken op zoek naar voedsel.

Als er genoeg bloemen aanwezig zijn en ook nog eens nestgelegenheid zal het niet al te lang duren voordat de eerste bijen zich in uw tuin gaan vertonen. U zult meer tijd op uw balkon of tuin doorbrengen genietend van het fascinerende leven van wilde bijen. En u hoeft niet bang te zijn, ze zullen niet steken. Hier ziet u een foto van een solitaire bij welke stuifmeel aan het verzamelen is op wilde cichorei.

Hieronder nog een voorbeeld van een wat groter bijenhotel.

In de gaatjes maakt de vrouwtjesbij kamertjes en in elk kamertje legt ze een voorraad aan van stuifmeel en nectar. Hierop legt ze een eitje. Het mengsel van stuifmeel en nectar dient als voedsel voor de jonge bij.  Het volgend jaar zal deze uit haar nest komen en zelf voor nageslacht zorgen.

Het is vanzelfsprekend dat niet alleen de bijen profiteren van de overvloed aan bloemen. Andere insekten zoals de gehakkelde aurelia zullen ook uw tuin met een bezoek vereren. Tenslotte een verzoek om geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken; maak gebruik van de natuurlijke vijanden om bijvoorbeeld bladluizen te bestrijden. In een ecologische tuin zoals de mijne wordt dan ook geen gif gebruikt

About mybiodiversitygarden

Trying to raise awareness & share information about ecology and biodiversity and what gardeners can do to attract more wildlife
This entry was posted in Bijen, biodiversiteit, natuur and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to De bijvriendelijke tuin

  1. Frank IJzendoorn says:

    Hallo mybiodiversitygarden,

    Een erg symphatieke blog. Wij gaan in de meivakantie aan de slag met het leuke bijenhotelhuisje.

    Groeten, Frank en Monique

    • Hartelijk dank! Heel leuk initatief! Hier zijn de rosse metselbijen aan het werk en de bijenhotels aan het inspecteren. De kleine gaatjes worden bevolkt door o.a. klokjesbijen en tronkenbijen. Blijft een fascinerende hobby.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s